Cuba is het grootste eiland in het Caribisch gebied en het zevende grootste eiland ter wereld. Samen met de talrijke eilanden eromheen vormt het de kern van het grondgebied van de staat Cuba. Het heeft een oppervlakte van ca. 11.000 m². km2. Het is een soort brug tussen Florida en het schiereiland Yucatan in Mexico.
Het is dankzij de prachtige stranden, charmante baaien en azuurblauwe diepten van de zee dat Cuba de “Parel van de Antillen” wordt genoemd. Dit eiland is ongetwijfeld een van de mooiste hoekjes van de Caribische Zee.
Een vakantie Cuba is echt heel bijzonder
Een van de belangrijkste en meest populaire symbolen van het eiland is natuurlijk de Cubaanse sigaar. Echte Cubaanse sigaren worden “puro” genoemd. Tot de beroemdste en duurste behoren ” Cohiba “, de exclusieve favoriete sigaren van dictator Fidel Castro.
Muziek en opzwepende ritmes zijn een onafscheidelijk cultureel element van elke Cubaanse stad. Vol temperament warmen de inwoners, vooral op zaterdag, bijna tot roodheid op tijdens de hete ritmes van salsa, rumba en mambo. Het gezegde “Cuba – een eiland als een hete vulkaan” is hier dus volledig gerechtvaardigd.
Waar breng je je vakantie door in Cuba?
De introductie van de dictatuur van Fidel Castro en het harde beleid roepen onaangename associaties met Cuba op. Er is echter niets om bang voor te zijn, want Cuba is een dansend eiland, open en vriendelijk voor toeristen.
Tot de meest bekende resortbestemmingen behoren: het schiereiland Varadero, Trinidad, het beroemde Havana en de eilanden Cayo Coco en Cayo Guillermo.
Cayo Coco
Cayo Coco is het vierde grootste eiland van de Cubaanse archipel. Verbonden met het vasteland door een stenen weg met een lengte van ca. 17 km, creëert het een waar paradijs voor toeristen. Er zijn hier fauna- en florareservaten, waardoor je veel ongewone soorten kunt bewonderen, vooral vogels, zoals: kokosnoten, aalscholvers, spechten, pelikanen, enz. Het is een ideale plek voor duikliefhebbers – een koraalrif van ongeveer tien kilometer lang en een verscheidenheid aan waterdieren en vegetatie zorgt ervoor dat duikers zich bijna in een aquarium voelen.
Dit eiland heeft een eigen luchthaven, uiteraard gebouwd voor de behoeften van de toeristenindustrie. Een natuurlijke verhoogde weg verbindt Cayo Coco met het naburige eiland – Cayo Guillermo.
Cayo Guillermo
Het eiland is een van de snelst groeiende toeristische bestemmingen in het Caribisch gebied. Cayo Guillermo biedt vooral prachtige, ongerepte natuur en toch lege stranden. Het azuurblauw van de oceaan is niet in woorden te beschrijven en de stranden wekken de indruk van bijna pluizig poeder. Dit komt door de systematische reiniging van algen, aangespoeld door de zee. De temperatuur van de lucht komt niet lager dan de 26 graden Celsius en de zee niet onder de 24 graden Celsius.
Het meest populaire strand op Cayo Guillermo is Playa Pilar, gerangschikt onder de top tien stranden in het Caribisch gebied. Je hoeft geen ervaren duiker te zijn om de onderwaterwereld te kunnen bewonderen. Gewoon oppervlakteduiken is al voldoende om alles te kunnen zien.Als je hier bent dan moet je zeevruchten proberen, vooral vis, die dagelijks wordt gevangen door lokale vissers.
Havanna
Havana is de hoofdstad van Cuba. De stad ligt aan de Golf van Mexico. Het is ook de grootste metropool en haven op het eiland en in het hele Caribisch gebied. Het is ook het belangrijkste industriële centrum van het land. Er zijn tal van monumenten van koloniale architectuur in Havana. Om deze reden werd de oude stad, of La Habana Sieja, in 1982 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Een bezoek aan de stad zelf is een goede plek om te beginnen vanuit Habana Vieja, waar zich de belangrijkste musea en gerestaureerde, elegante koloniale gebouwen van de stad bevinden.
Het beleid van geleidelijke openstelling voor de wereld in de jaren negentig leidde tot een nieuwe toestroom van toeristen naar de stad. Een interessant feit is dat een aanzienlijk deel van de gebouwen in de stad is opgetrokken uit witte kalksteen, gevormd uit koralen. Een van de oudste gebouwen is een complex van bolwerken van Havana.
Een grote toeristische trekpleister van Havana zijn ook de stijlvolle straten met prachtige oude auto’s (alsof ze uit een ander tijdperk komen), vaak gefotografeerd door toeristen die er naartoe komen. Havana heeft ook een ander gezicht, dat er niet meer zo kleurrijk uitziet en de armoede die de straten en gemeenschap doordringt, geeft ons een echt beeld van de stad en het land.
De uitgaansstraat van Havana is de bruisende Malecón langs de kust. Vooral tijdens carnaval komt het tot leven. Havana’s muziekscene is uitzonderlijk rijk en gevarieerd. Er zijn hier wereldberoemde salsa- en bolero-orkesten. Havana biedt een unieke gelegenheid om de beroemde Afro-Cubaanse dans – rumba guaranco – te bekijken en te dansen.
Trinidad
Trinidad is een stad die gewoonlijk wordt aangeduid als “de parel van Cuba”. Er is hier een verbod op de bouw van wolkenkrabbers en er worden behoorlijk grote bedragen uitgegeven aan renovatiewerken aan historische huizen. Waarom? Dit alles om het unieke karakter en de sfeer van deze plek zo lang mogelijk te behouden. Trinidad ligt, in tegenstelling tot de meeste Cubaanse steden, niet direct aan de kust. Het werd landinwaarts gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen van piraten.
De stad trekt meer bezoekers dan andere grote centra en fascineert met zijn prachtige architectuur, bewaard gebleven dankzij de inschrijving op de UNESCO-lijst van cultureel en natuurlijk werelderfgoed. Het heeft ook een prachtig centrum. Geplaveide straatjes, koloniale woningen, daken bedekt met rood teerpapier vormen een uniek geheel. Als we door de koloniale wijk lopen, zullen we geen fietsen, motorfietsen en vooral auto’s tegenkomen.
Het is de moeite waard om naar Trinidad te komen tijdens de “Semana Santa”-vakantie, wat het equivalent is van onze kerst. Tijdens de negen dagen voorafgaand aan kerstavond vinden hier plechtige vieringen plaats. Kleurrijke processies marcheren door de straten, kerstliederen worden gezongen en kinderen verkleed als Maria en Jozef rijden op ezels door de straten, waarbij het bijbelse tafereel van het zoeken naar accommodatie wordt nagebootst.
Trinidad ligt dicht bij veel van de grootste bezienswaardigheden van de provincie, d.w.z. zandstranden en groene hellingen. Het valt dan ook niet op dat Trinidad waarschijnlijk de beste uitvalsbasis is voor iedereen die de verschillende gezichten van het Cubaanse landschap wil leren kennen.
Varadero
Varadero is het grootste Cubaanse toeristenoord, gelegen in het noordoostelijke deel van het eiland. Het is slechts twee uur rijden van de hoofdstad van Cuba, Havana. Er zijn zo’n vijftig toeristische centra en maar liefst drieëntwintig bijzondere duikplekken.
Deze plaats wordt bijna gedomineerd door de toeristenindustrie. Op het 25 km lange schiereiland is er geen plek waar je geen hotel kunt zien! Vrijwel de hele noordkust wordt ingenomen door stranden met prachtig licht zand, algemeen beschouwd als de beste van Cuba. Elke plaats is te voet binnen 10 minuten te bereiken, omdat de breedte van het schiereiland bijna nergens groter is dan een halve kilometer.
De lokale restaurants bieden een maaltijd met Caribische ritmes. Het nachtleven in de stad is behoorlijk rijk – nachtclubs, talloze openluchtcafés, disco’s, die zich meestal aan de hoofdstraat bevinden. Een grote attractie zijn koetsen, waarmee je langs de promenade kunt rijden en de meest interessante hoekjes kunt bezoeken. Liefhebbers van bezienswaardigheden zullen zeker geïnteresseerd zijn in het feit dat er piratengrotten in de buurt van Varadero zijn. Volgens de legende waren ze vroeger een schuilplaats voor piraten en liggen er nog steeds geroofde schatten verborgen.
Wat is de moeite waard om te bezoeken in Cuba?
Naast de hoofdstad van Cuba – Havana, is het de moeite waard om Pinar del Rio te bezoeken, een stad die beroemd is om de productie van de beste tabak ter wereld, Isla de la Juventud, bekend als het eiland met de duizend namen, Cienfuegos, beroemd om de prachtige architectuur, Santa Lucia de Cuba, de favoriete stad van Ernest Hemingway, Santiago de Cuba, een monument van de Spaanse cultuur, en Santa Clara, de rustplaats van Che Guevara.
Cienfuego’s
Cienfuegos is een van de jongste steden in Cuba, aangezien het pas aan het begin van de 19e eeuw werd gesticht. Vanwege de ligging en interessante monumenten die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, wordt het de Parel van het Zuiden genoemd. De belangrijkste gebouwen in de stad zijn: het theater van Tomas Terry, de parel van de hedendaagse architectuur genoemd, het stadhuis – Palacio Municipal en het museum voor maritieme geschiedenis.
Het is belangrijk om te vermelden dat er in de buurt van deze stad de Sugar Factory Australia is, van waaruit Fidel Castro de verdediging van de Varkensbaai voerde.
Er moet ook worden vermeld dat er in Cienfuegos een haven is gebouwd voor het vervoer van suiker in bulk, waardoor de grondstof rechtstreeks in de luiken van schepen kan worden geladen. Er is hier ook een vissersbasis. In de omgeving van Cienfuegos zijn er mogelijkheden voor watersporten en baden in thermaal water.
Isla de la Juventud
Isla de la Juventud – Dit pittoreske eiland inspireerde de schrijver Robert Louis Stevenson tot het schrijven van “Treasure Island”. In het Spaans betekent de naam het eiland van de jeugd, omdat het in 1494 werd ontdekt door Christoffel Columbus.
De charmes van deze afgelegen plek werden ooit gewaardeerd door piraten, waardoor het een ideale uitvalsbasis was voor aanvallen op de haven van Havana. Het is ook een aanlegplaats voor schepen die de handelsroute volgen die Amerika en Europa verbindt. Het is de moeite waard om naar dit eiland te gaan op zoek naar verlaten, verloren schatten.
De meeste bezienswaardigheden van het eiland liggen aan de hoofdstraat – Calle Marti. Het ligt dicht bij het sportmuseum ( Museo de los Deportem ), de oudste kerk op het eiland ( Nuestra Senora de los Dolores)) of een kunstgalerie ( Galeria de Arte Gerona ). We vinden hier een bekend restaurant – El Corderito, Los Luceros (buitencabaret) en een disco – Disco Calle 24.
Isla de la Juventud is een ideale plek om te duiken, met name de Pirate Coast, een lagune boven de Straat van Siguanea.
De stad staat bekend als het eiland met duizend namen. Sommige mensen noemen dit eiland het eiland van de papegaaien, vanwege het aantal van deze vogels dat het eiland bewoont. In de jaren zeventig werd het eiland het “Eiland van de Jeugd” genoemd omdat er hier veel scholen waren.
Pinar del Río
Pinar del Rio ligt tweehonderd kilometer ten westen van de hoofdstad van Cuba. Deze stad staat bekend als de tuin van Cuba, waar de beste tabak ter wereld wordt geproduceerd. Hier kunnen we het hele proces van het bereiden van de meest perfecte Cubaanse sigaren volgen. Boeren zullen ons laten zien hoe je de beste tabak plant, kweekt en droogt.
Pinar del Rio heeft veel hotels van een zeer hoog niveau. Als je hier bent, bezoek dan zeker het theater en de fabriek waar de traditionele Cubaanse drank – Cuban Punch wordt geproduceerd, die meer lijkt op een koele fruitdrank dan op hete Europese thee. Het wordt geconsumeerd in de vorm van een koude drank gevuld met stukjes fruit. Ideaal voor warme dagen.
Bewonderingswaardig in Pinar del Rio is ook de architectuur van het historische stadscentrum. De Vinales-vallei is een nationaal natuurmonument.
Santa Clara
Santa Clara is de hoofdstad van de provincie Cuba. Het is slechts drie uur rijden van de Cubaanse hoofdstad Havana. Dit is de rustplaats van de beroemde revolutionair Che Guevara.
In Santa Clara kun je het mausoleum van Che Gevara bezoeken, door veel mensen als een held beschouwd. In het mausoleum moet men zich waardig en respectvol gedragen, praten is niet toegestaan.
Voor degenen die van sightseeing houden, is het de moeite waard om het Vidal-park voor te stellen, waar een bronzen beeld staat van de grote beschermheer van Cuba. Onder de architectonisch interessante plekken zijn ook het Teatro La Caridad en het voormalige stadhuis de moeite van het bekijken waard. Vlakbij is de locatie van de laatste veldslag van de Cubaanse revolutie.
Santa Lucía de Cuba
Santa Lucia de Cuba is een perfecte combinatie van zand, zon en kristalhelder water. Het is ook een favoriete rustplaats voor de inwoners van Cuba. Liefhebbers van watersport voelen zich hier bijna als een vis in het water. Prachtige koraalriffen, talloze schatten van de zeebodem en honderden zeedieren zijn een waar paradijs voor het oog.
Hier kun je flamingo’s zien in de lagunes van Playa Santa Lucia, zeekoeien die zich voeden in de baaien en in de buurt van Santa Lucia haaien tegenkomen. De beroemde Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway hield van de stad. Het is de moeite waard om een uitstapje te maken naar de nabijgelegen bergen of naar de haven.
Santiago de Cuba
Santiago de Cuba is een stad die een monument is voor het Spaanse tijdperk en een van de oudste nederzettingen op het eiland. Hier vonden belangrijke historische gebeurtenissen plaats. De stad speelde een belangrijke rol tijdens de bevrijdingsstrijd. De Cubaanse traditie noemt deze stad de bakermat van de revolutie, want in 1959, met de aanval op de Monad- kazerne, begon de revolutie onder leiding van Fidel Castro.
Santiago ligt in het zuidoosten van Cuba en werd gesticht in 1524 toen de zetel van de regering hierheen werd verplaatst. Het belang van Santiago groeide echter alleen maar toen er koperafzettingen in het gebied werden ontdekt.
Bij een bezoek aan de stad is een bezoek aan de oude stad, het Cespedes-park en het stadhuis de moeite waard. Talloze festivals, een bruisend nachtleven en een geweldige, vriendelijke bevolking geven deze stad een grote dissonantie. Tijdens jouw verblijf hier is het de moeite waard om de kathedraal en de beroemde San Juan- heuvel te bekijken.
Wat moet je echt gaan bekijken in Cuba?
Cuba bezoeken, wat is de moeite waard tijdens de vakantie? Cuba trekt, zoals het een tropisch eiland betaamt, jaarlijks massa’s toeristen die op zoek zijn naar zon, azuurblauw water en rust. Cuba is echter niet alleen stranden en ontspanning, als je op het eiland bent, zou het zonde zijn om de vele monumenten en natuurlijke wonderen niet te zien.
Havanna bezoeken
Als je uitrust in Cuba, moet je Havana bezoeken, een prachtige stad vol contrasten, om de verschillende gezichten te leren kennen: de koloniale oude stad, ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en het nieuwe deel van de hoofdstad, met het plein en het Museum van de Revolutie voorop. Je kunt Havana te voet verkennen of een rondrit maken in een van de vele oldtimers.
Terwijl je door de stad dwaalt, is het de moeite waard om plaats te nemen in een van de bars, in het verleden graag bezocht door Ernest Hemingway, om in de voetsporen van de meester te treden en een mojito te drinken en te genieten van de unieke sfeer van Havana. Een andere iconische plek is de Malecon, verwaarloosde, maar desalniettemin buitengewoon fascinerende boulevard, die zowel toeristen als de lokale bevolking aantrekt. Breng de avond door in de beroemde Tropicana Club.
Als je iets meer richting de kust gaat, kun je het historische Place de San Francisco bereiken, bewaakt door een fontein met leeuwen, gebouwd naar het model van de fontein in Granada. Op het plein staat de kerk van St. Franciscus van Assisi, met de beroemde 40 meter hoge toren, van waaruit vroeger piraten die het eiland naderden werden opgewacht. Je kunt het Oude Plein (Plaza Vieja) niet missen, waar in het verleden stierengevechten, feesten en slavenmarkten plaatsvonden, en tegenwoordig is het een van de mooiste plekken in de stad, omringd door koloniale gebouwen met kunstgalerijen.
Een ander zeer beroemd Havana-gebouw is het Capitool, ontworpen naar het beroemde Washington-gebouw. Voor de revolutie zetelde de Cubaanse regering er, nu is het gebouw bezet door een congrescentrum. Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan de bronzen deur, waarop bas-reliëfs staan met scènes uit de geschiedenis van Cuba, vanaf het moment van ontdekking door Columbus.
Santiago de Cuba
Het houdt niet op in Havana, de op een na grootste stad van het eiland – Santiago de Cuba, gelegen in het zuidoostelijke deel, is ook een bezoek waard. Een van de meest interessante monumenten van de stad is het Castillo de San Pedro de la Roca, ook wel bekend als Castillo del Morro, gelegen in de buitenwijken. Het werd gebouwd aan het begin van de 17e eeuw en herbouwd in 1710 nadat het was verwoest door het Engelse leger.
Het fort staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, bezoekers kunnen het complexe systeem van slotgrachten, ophaalbruggen, gangen en trappen, ondergrondse kerkers en een piratenmuseum bewonderen. Andere bezienswaardigheden van de stad zijn ook de moeite waard: de kathedraal, het huis van Diego Velasquez, beschouwd als het oudste huis op het eiland, het Maria-heiligdom van Cuba’s beschermheer Virgen de la Cardid del Cobre en calle Pedro Pico, d.w.z. trappen die de beneden- en bovendelen van de stad met elkaar verbinden.
Santiago de Cuba is een echte smeltkroes waar de invloeden van Caribische en Afrikaanse culturen zich vermengen. De stad bruist van het leven, vooral midden juli, wanneer het carnaval alle inwoners en toeristen aantrekt om zich te vermaken.
Trinidad – de parel van Cuba en de parel van het zuiden
Trinidad is een van de oudste Cubaanse steden, gesticht in 1514 door de Spaanse conquistador Diego Velazquez de Cuellar. Een interessant feit is dat Trinidad oorspronkelijk aan zee lag, maar pas na een tiental jaar, als gevolg van talloze aanvallen van piraten, landinwaarts werd verplaatst. De stad wordt “de parel van Cuba” genoemd, deze naam geeft perfect het karakter weer, de oude stad, ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, is een echt juweeltje dat je gewoon moet zien.
De belangrijkste monumenten van de stad zijn geconcentreerd rond het centraal gelegen Plaza Mayor. De koloniale gebouwen imponeren met een veelheid aan kleuren en een unieke sfeer – wandelend over de geplaveide straten met goten die er doorheen lopen, heb je de indruk dat de tijd heeft stilgestaan. Er zijn geen wolkenkrabbers, snel verkeer, moderne winkels, maar er zijn charmante steegjes, kleine pubs met livemuziek en talloze kanaries in kooien, die volgens de lokale overtuigingen de welvaart van de inwoners zouden moeten verzekeren.
Een bezoek aan de barokke kathedraal en het voormalige klooster van Sint Franciscus met de karakteristieke klokkentoren, waarvan de afbeelding op Cubaanse munten is geplaatst, is de moeite waard. Momenteel herbergt het kloostergebouw het National Museum of Fighting Bandits, met documentatie over de strijd tegen de contrarevolutionaire guerrillastrijders.
Toeristen worden hier aangetrokken door perfect bewaard gebleven koloniale gebouwen, waaronder talrijke monumenten: het stadhuis, het theater Tomas Terry, de neoklassieke kathedraal en het Palacio de Valle, gebouwd in een eclectische stijl.
Santa Clara – in de voetsporen van Che Guevara
Een andere must-see is de stad Santa Clara, gelegen in het centrale deel van Cuba, beroemd om het mausoleum van Che Guevara. Deze plaats herdenkt de strijd die tussen 28 december 1958 en 1 januari 1959 werd uitgevochten en die het lot van de revolutie besliste. Het indrukwekkende mausoleum ligt op een heuvel met een panoramisch uitzicht over de omgeving.
Een monument voor de revolutionair, met een gewicht van enkele tientallen tonnen, staat op een hoog voetstuk en het plein ervoor is geplaveid met tegels, aan het einde van het plein zijn er twee plaquettes met beroemde citaten van Fidel Castro.
De herinnering aan Che Guevara is niet alleen aanwezig in Santa Clara – zijn enorme beeltenis prijkt op de muur van het gebouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken op het Plein van de Revolutie in Havana, citaten en foto’s van El Commandante op billboards, posters en souvenirs voor toeristen zijn aanwezig in vrijwel alle steden langs het eiland.
Nationale parken
Naast de prachtige monumenten kan Cuba ook bogen op de schoonheid van de natuur – azuurblauw water, eindeloze stranden, majestueuze koningspalmen, groene heuvels, bergwatervallen – deze en andere natuurlijke wonderen wachten op toeristen die op het eiland aankomen. In het westelijke deel van Cuba is een bezoek aan de Valle de Vinales-vallei in het Sierra de los Organos-gebergte de moeite waard.
Daar is een nationaal park ontstaan met gigantische, met weelderige vegetatie begroeide rotsformaties die mogots worden genoemd. Ze zitten vol met grotten, waarvan de bekendste Cueva del Indio is, ontdekt in 1951, waar lokale Indianen van de Guanahatabey-stam tijdens de conquista onderdak zochten. In de buurt van de vallei is er nog een ander soort attractie, namelijk een groot schilderij genaamd Mural de la Prehistoria, gemaakt in opdracht van Fidel Castro, dat het pad van de menselijke evolutie weergeeft.
Een ander zeer interessant nationaal park is Topes de Collantes, gelegen op 800 m boven zeeniveau in het Escombray-gebergte. Van daaruit kun je naar het nabijgelegen Guanayara National Park met de beroemde El Rocio-waterval, vleermuisgrotten en het El Venado-meer, gelegen tussen de rijke vegetatie van de subtropische jungle. Natuurliefhebbers zullen ook blij zijn met de kleinere eilanden rond Cuba, waaronder Cayo Largo en Cayo Blanco, die uitstekende duikomstandigheden bieden.
Rum en sigaren
De twee bekendste Cubaanse producten zijn rum en sigaren. De provincie Pinar del Rio staat bekend om het verbouwen van ’s werelds beste tabak, de plaatselijke sigarenfabriek is open voor het publiek. Je kunt ook een bezoek brengen aan de sigarenfabriek in Havana om meer te weten te komen over het handmatige proces van sigarenproductie of om souvenirs van de reis te kopen. In de hoofdstad is ook een bezoek aan het Rum Museum de moeite waard, waar je zelf de beste varianten van deze nobele drank kunt proeven.
Heb ik een visum nodig?
Toeristen die naar Cuba reizen, moeten een geldig visum hebben. Het is verkrijgbaar bij het bevoegde Cubaanse consulaat. Het consulaat geeft een toeristenvisum voor 30 dagen af. Bij een verblijf langer dan 30 dagen volstaat het ter plekke de geldigheid te verlengen. Een geldigheidsduur van 3 maanden van het paspoort is vereist, te rekenen vanaf de vervaldatum van het geplande verblijf.
De ervaring leert dat de meeste individuele toeristen zorgvuldig worden gecontroleerd door grenswachten en douane. Als je geen retourticket laat zien, mag je Cuba niet in. Toeristen die individueel aankomen, moeten bovendien ongeveer 100 USD (of het equivalent in een andere converteerbare valuta) hebben voor elke verblijfsdag. De inspecteur van de grensdienst heeft het recht om overlegging van het geld in zijn bezit te eisen en op basis daarvan de duur van het verblijf te bepalen.
Wat zijn de prijzen, wat is het waard om te kopen?
Voor reizen naar Cuba zijn geen vaccinaties vereist. De meest voorkomende kwaal die toeristen overkomt is echter voedselvergiftiging. Daarom wordt het niet aanbevolen om ongekookt water te drinken of ongewassen groenten en fruit te eten.
Er zijn ook frequente gevallen van brandwonden veroorzaakt door overmatige zonnestraling en stoornissen van de werking van de bloedsomloop veroorzaakt door hoge luchttemperatuur en plotselinge druksprongen. Tijdens orkanen nemen ook toestanden van apathie, depressie of prikkelbaarheid toe.
Cuba is een land waar je niet talloze winkels of winkelcentra zult vinden. Daarom kunnen we praktisch alleen souvenirs kopen in toeristische steden, waar winkels zijn gebouwd met toeristen in gedachten. De beste plek om te winkelen in Cuba is het resort Varadero en het winkelcentrum Plaza Americas, vlakbij het Melia Las Americas hotel.
Toeristen die Cuba bezoeken, kopen meestal sigaren en rum.
Wanneer je besluit sigaren te kopen, pas dan op voor sjacheraars die sigaren tegen zeer lage prijzen proberen te verkopen. Voor het grootste deel zijn dit vervalsingen die praktisch ongeschikt zijn om te roken, tenzij je sigaren heel goed kent en kunt herkennen. De beste plaats om sigaren te kopen om er zeker van te zijn dat ze echt zijn, is een sigarenfabriek zoals in Havana of de belastingvrije zone op de luchthaven.
De meest populaire rum in Cuba is Havana Club, die afhankelijk van de leeftijd in kleur varieert. De jongste rum heeft een lichte kleur, de oudste – donkerbruin. Er moet echter aan worden herinnerd dat bijvoorbeeld een 3-jarige rum niet echt 3 jaar heeft gerijpt – het is een blend van rum, waarvan het gemiddelde 3 jaar is. Rum kun je het beste kopen in de belastingvrije zone op de luchthaven.
Sinds 8 november 2004 wordt de Amerikaanse dollar niet meer geaccepteerd als betaalmiddel in Cuba en worden extra kosten toegevoegd aan de omwisseling, die kan oplopen tot 30 procent, vandaar dat de beste oplossing voor toeristen is om contanten mee te nemen naar Cuba – euro’s. Andere valuta zijn toegestaan in Cuba: Euro, Canadese Dollar, Pond Sterling, Zwitserse Frank. Officieel is de munteenheid voor toeristen in Cuba de converteerbare peso (CUC), waartegen andere meegebrachte valuta moeten worden ingewisseld.
Gezondheid – wat is de moeite waard om te weten?
Is Cuba wel veilig?
De criminaliteitsdreiging is niet hoog in vergelijking met andere landen in de regio. Er zijn echter gevallen van inbraken in geparkeerde auto’s, diefstal van handtassen en fotoapparatuur, die meestal door georganiseerde dievenbendes uit de handen van toeristen worden weggerukt.
Wees voorzichtig bij het winkelen op de zwarte markt en bij het bezoeken van bepaalde buurten in het donker, vooral tijdens een stroomuitval. In een situatie van potentieel gevaar kun je echter altijd rekenen op hulp van de talrijke politiediensten, waaronder de wegenpolitie.
Weer en klimaat
Cuba’s klimaat is tropisch, heet met een regenseizoen van mei tot oktober en een droog seizoen van november tot april. Tijdens het regenseizoen wordt Cuba getroffen door talloze cyclonen en orkanen.
De gemiddelde temperatuur gedurende het hele jaar is 25 graden Celsius. De warmste periode is juni, tot september, want dan lopen de temperaturen op tot 34 graden. De beste tijd om naar Cuba te reizen is van november tot april. Dan vermijden we vermoeiende hitte en hoge luchtvochtigheid.
Wat is de moeite waard om te weten voordat je vertrekt?
De invoer en bezit van dollars is nog toegestaan, maar bij het wisselen van dollars komt er een hoge fee, zelfs 30 procent, bij aan commissie, dus je kunt het beste Euro’s meenemen, aangezien deze omwisseling niet onderhevig is aan een extra commissie.
Er gelden beperkingen voor de export van tabaksproducten, met name sigaren. Bij vertrek kan de douanebeambte, bij gebrek aan een ontvangstbewijs voor de aankoop van sigaren in een staatswinkel, ze in beslag nemen.
Regelmatige busdiensten zijn zeer beperkt. Openbaar vervoer in Cuba is praktisch niet bestaand, een veelgebruikt vervoermiddel op het eiland is een fiets of scooter, die gemakkelijk in elke badplaats kan worden gehuurd.
Er is een zeer strikte controle op producten die worden erkend als drugs en bedwelmende middelen. Pogingen om ze te smokkelen zijn onderworpen aan zeer zware strafrechtelijke aansprakelijkheid.
Het is verboden fruit, vlees en vleeswaren in te voeren, tenzij het gesloten blikken betreft.