Dreamliner Blog

Van Boa Vista naar São Vicente: ontdek paradijselijk Kaapverdië

Kaapverdië

Ontdek het paradijselijk Kaapverdië

Voor veel reizigers is Kaapverdië nog een relatief onbekende bestemming. En dat is zonde, want deze Afrikaanse eilandengroep in de Atlantische Oceaan is zeker een bezoekje waard. Kaapverdië bestaat uit twee vulkanische eilandengroepen, samen ook wel de Kaapverdische Eilanden genoemd. De noordelijke eilandengroep bestaat uit Barlavento, wat weer is opgedeeld in de kleinere eilanden waarvan Boa Vista, Sal, Razu en Santa Luzia wel de bekendste zijn. De zuidelijke eilandengroep bestaat uit Sao Vicente, Brava, Santiago, Maio en Fogo. Op het eiland Santiago ligt de hoofdstad van Kaapverdië; Praia. Met name Boa Vista, Soa Vicente en Sal zijn toeristen trekpleisters.

Lange zandstranden en veel all inclusive resorts op Boa Vista

Kaapverdië

Veel vakantiegangers kiezen voor Boa Vista als ze een echte strandvakantie in gedachten hebben. Er is op het eiland veel aandacht voor watersporten en op Boa Vista kun je dus heerlijk zwemmen, snorkelen en duiken. Als beste stranden op Boa Vista worden Praia de Chaves en het Santa Monica strand genoemd. Dit laatste strand strekt zich uit over ruim 22 kilometer en is niet alleen heel fijn om van de zon te genieten, maar levert ook (met name aan het eind van de dag) een prachtige plek op voor een lange (en romantische) strandwandeling. De vele resorts op het eiland zijn vaak all inclusive, wat jammer kan zijn aangezien je daardoor de echte Kaapverdische specialisten mist. Ben je toch op Boa Vista, boek dan een excursie naar de woestijn Viana. De excursies naar de woestijn bieden ook vaak de mogelijkheid om een bezoekje te brengen aan het scheepswrak van de Santa Maria.

Sal – het zouteiland

Kaapverdië

De naam van het Kaapverdische eiland ‘Sal’ betekent letterlijk zoveel als ‘zouteiland’. Het eiland is zo’n 216 vierkante kilometer groot en herbergt een van de internationale vliegvelden van de eilanden. Het eiland was een vroeger een natuurlijke zoutmijn, gevestigd in de krater van een vulkaan. Je hoeft niet bang te zijn dat de vulkaan uitbarst, trouwens. Hij is niet meer actief. Er wordt wel beweerd dat het zoute water rondom Sal een geneeskrachtige werking heeft. Of dat waar is of niet, op Sal kun je in ieder geval genieten van de prachtige zandstranden op het eiland. Ook kun je een bezoekje brengen aan het toeristische plaatsje Santa Maria, waar dagelijkse georganiseerde tochten heen gaan, maar waar je ook zelf met het openbaar vervoer prima kunt komen.

Cultuur snuiven bovenop de vulkaan op Sao Vicente

Kaapverdië

Op het eiland Sao Vicente vind je de havenstad Mindelo. Dit stadje staat bekend om zijn bruisende uitgaansleven en is de plek om de cultuur van de Kaapverdische eilanden op te snuiven. De stad ligt aan een baai die de vorm heeft van een halve maan. De baai is daarnaast niet echt een baai, maar een heuse vulkaankrater die onderwater is gelopen en nu dus dienstdoet als baai van de havenstad. Ben je in Mindelo, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de Nossa Senhora da Luz. Dit kerkje is werkelijk prachtig. Ook het voormalige fort Fortim d’El Rei is het bezoeken waard, alleen al vanwege het prachtige uitzicht dat je vanaf het fort hebt over het gebied.

Ga je in augustus naar Kaapverdië en naar Sao Vicente? Dan heb je geluk, want in augustus vindt in Baia das Gatas het jaarlijkse festival van Baia das Gatas plaats. Het is een muziekfestival dat weleens wordt omschreven als het ‘Afrikaanse Woodstock’ en wordt al sinds 1984 gehouden in dit prachtige plaatsje aan de baai. Hou je meer van vissen in plaats van feesten? Ook dan is Baia dag Gatas het bezoeken waard. In de baai van het plaatsje tref je namelijk ontzettend veel meervallen aan. Het plaatsje dankt zijn naam (‘Gata’) dan ook aan deze grote vissen.

Wat valt er te beleven op Praia?

Kaapverdië

De hoofdstad van de Kaapverdische eilanden ligt op het eiland Santiago. Een goede manier om de stad te verkennen, zijn de witte busjes; de Hiaces. Voor rond de twee euro kun je je met een Hiace laten vervoeren door de stad. De busjes staan aan de achterkant van de Sucupira markt. Als het busje vol is, dan zijn er geen tussenstops, maar rijdt de chauffeur vaak rechtstreeks naar de eindbestemming.

Denk er dus even om als je eerder wilt uitstappen, maar de bus is aardig vol. Een andere manier om Praia te verkennen, is per taxi. Hierbij mis je echter wel de ervaring om echt het lokale openbaar vervoer te ervaren, alhoewel het ook op sommige momenten wel fijn kan zijn om een taxi te pakken en direct weg te kunnen naar je gekozen bestemming.

Het centrale punt van de oude binnenstad van Praia is Largo do Pelourinho. Een bijzondere straat is de Rua Banana en wordt gezien als de eerste plek waar de Portugezen een straat aanlegden op het gekoloniseerde Afrikaanse eiland. De Rua Banana is ook de straat waar de oudste kerk van het eiland is gevestigd, namelijk de Igreja de Nossa Senhora do Rosario.

Interessant....