Stel, je houdt niet van duiken en snorkelen en toch heb je je met de 787 Dreamliner naar Bonaire laten vliegen, een eiland dat bekend staat om de prachtige plekken voor watersportliefhebbers, duikers en… snorkelaars. Wat te doen? Direct een ferry pakken naar een van de andere eilanden zoals Aruba of Curaçao? Nee, hier blijven en gaan ontdekken want verderop in dit verhaal lees je wel waarom.
De Zoutpiramides van Bonaire
Nee, zo rigoureus hoef je je vakantie nou ook weer niet om te boeken. Bonaire biedt namelijk genoeg interessante plekken voor vakantiegangers die liever (een dag) niet duiken of snorkelen. Zo zijn er de zoutpiramides van Bonaire. Aangezien dit eiland al tijden een van de belangrijkste leveranciers van zout is binnen het Caribisch gebied, kun je genieten van de prachtige, soms roze gekleurde, zoutvlaktes op het eiland. Er zijn speciale excursies te boeken naar de zoutpiramides. Bonaire levert naar schatting ongeveer 400.000 ton (!) ton zout per jaar.
De zoutwinning op Bonaire heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. In 1621 richtte de West-Indische Compagnie (WIC) haar aandacht op Bonaire vanwege de natuurlijke zoutpannen in het zuiden van het eiland. Deze pannen waren ideaal voor het winnen van zout door het indampen van zeewater, een proces dat ongeveer 9 tot 12 maanden duurt. Om de zoutproductie te maximaliseren, zette de WIC Afrikaanse slaven in. Het werk in de zoutpannen was extreem zwaar; de slaven moesten onder de brandende zon zout hakken en vervoeren.
In 1966 werd de zoutwinning hervat door het bedrijf Cargill, dat moderne technologieën introduceerde. Tegenwoordig produceert Cargill jaarlijks ongeveer 400.000 mt zout op Bonaire, wat wereldwijd wordt geëxporteerd en zij zijn ook daarmee de grootste zout exporteur ter wereld.
Slavenhuisjes op Bonaire
In 1850 werden kleine slavenhuisjes gebouwd nabij de zoutpannen, zodat de slaven niet dagelijks de lange tocht naar hun woonplaats Rincon hoefden te maken. Deze huisjes zijn nog steeds te zien en dienen als herinnering aan dit donkere hoofdstuk in de geschiedenis van Bonaire.
De flamingo’s op Bonaire
Van zout naar flamingo’s. Het lijkt een grote stap, maar op Bonaire kun je een trip boeken naar het Goto meer of naar het noordelijke ‘Pink Beach’ (dit ligt trouwens dicht bij de zoutpiramides) om grote kolonies flamingo’s van dichtbij te bekijken. Deze indrukwekkende roze vogels staan bijna symbool voor Bonaire. De luchthaven is niet voor niets Flamingo Airport genoemd.
Zorg wel dat je het broedseizoen mijdt, dan worden de vogels namelijk beschermd en mag je als bezoeker niet naar de kolonies toe. Je kunt de vogels dan wel van een afstandje bekijken.
Neem in dat geval een verrekijker mee. Net zo kleurrijk als de roze flamingo’s, zijn de huizen in Kaya Grandi. Dit is het winkelgebied bij uitstek in Kralendijk. Naast winkeltjes kun je genieten van de bijzondere architectuur van Bonaire en genieten van de schat aan kleuren die de gebouwen in Koloniale stijl hebben gekregen. Het lijkt alsof je een waterverfschilderij bent binnengelopen. Even afkoelen doe je dan bij Gio’s Gelato. Daar hebben ze verrukkelijk ijs.
toegevoegd op 10-11-24
Corendon vliegt nu rechtstreeks naar Bonaire
Op 3 november j.l. heeft Corendon zijn eerste vlucht uitgevoerd vanaf Schiphol naar Bonaire in een splinternieuwe Airbus A350-900. Het eigen vliegtuig van Corendon landde om 19:05 uur lokale tijd op Flamingo International Airport. Deze nieuwe route verbindt Nederland met Bonaire en biedt passagiers de mogelijkheid om elke zondag en woensdag naar dit wondermooie eiland te vliegen.
De toevoeging van Bonaire aan het Corendon netwerk biedt reizigers meer mogelijkheden om het Caribisch gebied te verkennen. Bonaire staat bekend om zijn natuur, adembenemende stranden en de schitterende azuurblauwe zee. Voor snorkel- en duikliefhebbers is het eiland een droom, met een onderwaterwereld vol kleurrijk koraal en tropische vissen.
De eerste vlucht van Corendon op 3 november 2024
De genodigden voor deze eerste vlucht ,waaronder veel bekende Nederlanders, werden op Schiphol van harte welkom geheten door Mevr. Gunay Uslu CEO van Corendon met een hapje en een glaasje champagne .De gate was rijkelijk versiert met ballonnen en rode lopers waarna ons feestje kon gaan beginnen.
Ik vertrok vanaf Schiphol voor een vlucht van 9 uur en 30 minuten. Dat is best wel een hele zit maar de tijd vliegt om als je aan beide zijde van je stoel gezellige mensen hebt om mee te praten. Had zelfs geen tijd om mijn Spotify list te beluisteren. En voor dat je er erg in hebt sta je al weer aan de grond.
Op Flamingo International Airport werden we feestelijk welkom geheten zoals je op onderstaande foto kunt zien.
Wij hebben met de groep in een tijdsbestek van 3 dagen (72 uur) het hele eiland kunnen bewonderen. Dat is best te doen wetende dat Bonaire qua oppervlakte anderhalf keer zo groot als Texel en een oppervlakte heeft van 294 km2. Het eiland is 38,5 kilometer lang en op z’n breedst maximaal 8 kilometer. Het hele eiland heeft maar 25.000 inwoners!
Prachtig is echt een understatement voor Bonaire. Het is werkelijk een schitterende parel in de Oceaan. Één groot natuurgebied met honderden zo niet duizenden wilde flamingo’s, tropische vogels, wilde ezels en leguanen. Dat is boven water. Kom je ook onder water dan kom je er van alles tegen: Schildpadden, koraal en bont gekleurde vissen in alle soorten en maten. Dan zit je gewoon naar een tropisch aquarium te kijken. Hoe bestaat dit vraag je je dan af.
Voor de kust van het kleine eiland Bonaire ligt een nog eiland genaamd ” Klein Bonaire”. Hoe verzinnen ze die naam? Klein Bonaire is een onbewoond koraaleiland van maar 6 km² groot, gelegen op circa 800 meter van de kust van Kralendijk (de hoofdstad van Bonaire). Een prachtig strand, de mooiste koraalriffen en verschillende dieren zoals de flamingo’s zijn hier te bewonderen. Dit Klein Bonaire zeker een must-do. Neem je duikbril, snorkel set of duikflessen maar mee en daal af naar dit onderwater museum.
Kom je later weer boven water dan kun je lekker picknicken op het goudgele zand. Vergeet ook niet om zonnebrandcrème mee te nemen want op Klein Bonaire zijn geen huizen of winkels, dus ook geen Etos of Kruitvat voorhanden.
Kralendijk, de hoofdstad
Kralendijk, de hoofdstad is typisch A-B-C. Prachtige gekleurde huizen en winkels die je alleen daar maar kan tegenkomen. Volgens mij heeft de welstandscommissie van de gemeente daar een zonniger blik op het leven dan hier in Nederland. Wat bij ons wit, grijs en zwart moet zijn is op Bonaire rood, paars, geel, blauw of roze. Huizen hebben hier alle kleuren van de regenboog. Wat een lust voor het oog. Zelfs als het hier regent schijnen die kleuren je als het ware als zonlicht tegemoet. Nu snap ik waarom mensen daar altijd vrolijk zijn en niet depressief kunnen worden. Het is dus niet alleen de zon die de mensen Vitamine D geeft. Wij hebben in Nederland de uitdrukking: ” Haring in het land, dokters aan de kant” . Hier op Bonaire zou ik zeggen: ” Bonaire in de hand, dokters aan de kant“.
Je kunt als Nederlander nog wel een huis kopen op Bonaire. Je kunt zelfs overwegen om te gaan emigreren. Je gaat dan van Nederland naar Nederland want Bonaire behoort gewoon tot ons koninkrijk. Niet al te lang wachten want de prijzen lopen al op en voordat je het weet staat dan dit bord in de tuin:
Verder kun je hier gewoon je auto nog voor de deur zetten of in Kralendijk gebruik maken van een parkeerplaats. Het kost je dan 8 dollar per dag. Ja je leest het goed en is geen schrijffout. Woon je in Amsterdam dan moet dat als muziek in je oren klinken toch?
Voor de koninklijke familie
Mocht de koninklijke familie dit artikel toevallig lezen dan is het goed te weten dat de Bonairianen met jullie weglopen, Bijna alles is naar jullie familie genoemd.
Souvenirs
Naast de gewone souvenirs en prullaria zoals petjes, T-shirts, handdoeken en Delftsblauwen vaasjes en bordjes zijn er op Bonaire ook authentieke Bonairiaanse producten te koop. De winkels in Kralendijk zijn goed gevuld met Bonairiaans handwerk (houtsnijwerk, schilderijen en aardewerk) en producten die van de Aloë Vera planten zijn gemaakt. Alles zelf gemaakt in Bonaire zoals je hieronder kunt zien.
Ik kan je nog veel meer vertellen over dit prachtige eiland maar laat je verder even in de waan. Ga het zelf maar ontdekken en dan pas snap je wat ik hier bedoelde te zeggen.
Accommodaties op Bonaire:
Resort Bonaire
Resort Bonaire biedt de ideale setting om het eiland Bonaire te verkennen en diverse activiteiten te ondernemen. Of je nu de omgeving wilt verkennen of gewoon wilt ontspannen op een ligbedje bij het zwembad, hier vind je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijk verblijf. Met een zonneterras bij het zwembad dat je het gevoel geeft alsof je op het strand bent en een apart kinderzwembad, is er voor elk wat wils. De ruime en comfortabel ingerichte kamers en appartementen zorgen voor een aangename thuisbasis tijdens je verblijf.
Van Der Valk Plaza Bonaire
Maak kennis met Van der Valk Plaza Island Residence Bonaire. Dit luxe, ruim opgezette 4-sterrenresort, direct aan de azuurblauwe Caribische Zee, is mateloos populair en een waar vakantieparadijs voor zon-, zee-, strand- en watersportliefhebbers. Je verblijft in het resort op een super locatie midden in een lagune op het gloednieuwe villa eiland. Hier wachten naast een infinity pool met zonneterras, exclusieve 2- en 3-kamerappartementen die van alle gemakken voorzien zijn. Voor alle overige faciliteiten ben je welkom op het hoofdeiland zijn van dit fantastische resort.
PS: Hier kun je boeken bij Corendon!
Okay nog een paar foto’s dan als toegift.